fbpx
Skip to main content

Det er vigtigt at man tidligt i processen tænker økonomiske og juridiske aspekter ind, hvis man skal lykkes med sit foretagende. Det er fornuftigt som gruppe at have en vis forståelse for disse, inden man går til en rådgiver, en jurist eller en bank, og selvom det kan virke kompliceret er det alfa og omega for en god start.

Der er meget at tage stilling til, når man vil etablere et bofællesskab. Mange grupper har mere fokus på at finde ud af hvor, hvorfor og hvordan man vil bo sammen, end overvejelser af økonomisk og juridisk karakter. Men det er vigtigt, at man ret tidligt tænker det økonomiske og juridiske ind i processen, hvis man skal lykkes med sit foretagende.

Opstartsfasen og grundkøb

I den tidlige fase afprøves, om projektet kan realiseres. Nogle formaliserer sig hurtigt, hvor andre har en længere og mere løs proces. Hvordan var jeres vej? Her kræves ofte en styrket grad af formalisering, projektbeskrivelser osv. 


    • Seniorbofællesskabet Jonshøj

      Se alle bidrag fra Seniorbofællesskabet Jonshøj om opstartsfasen og grundkøb

    Vedtægter

    De sætter rammen for, hvad der er bestemt og hvad der er muligt. Kan ofte undergå ændringer fra en opstartsforening, et byggefællesskab til en egentlig beboerforening/grundejerforening for bofællesskabet, hver med sine specifikke formål. Det er et område, hvor erfaringsudveksling er eftertragtet, så del gerne jeres indsigter her.


      Fordelingsnøgler

      Hvordan man fordeler byrden/udgifterne er ofte en kilden sag. Nogle vil gerne afprøve alternative systemer, for andre er der kun én vej.


        • Seniorbofællesskabet Jonshøj

          Se alle bidrag fra Seniorbofællesskabet Jonshøj om fordelingsnøgler

        Byggefasen

        Her kan det gå galt, hvis man ikke passer på. Det er en fase, hvor aftaler, jura, sikkerhed og økonomi er i fokus. Del gerne jeres erfaringer med dette.


          • Seniorbofællesskabet Jonshøj

            Se alle bidrag fra Seniorbofællesskabet Jonshøj om byggefasen

          Værdi- og prissættelse

          Det er i Danmark forholdsvis dyrt at bo i bofællesskab, udenfor den almene sektor. Hvad gør i for at kunne være tilgængelige for folk med forskellig økonomisk formåen?


            Seniorbofællesskabet Jonshøj

            Se bidrag fra Seniorbofællesskabet Jonshøj om værdi- og prissættelse

            Driftsbudget

            Det er meget forskelligt, hvad der inkluderes i et driftsbudget, forholdet mellem hårde/bløde omkostninger og om der opkræves brugerbetaling eller alt er dækket af fælleskassen.


              Fundraising og tilskud

              Nogle gange bliver man overrasket over, at et bofællesskab er blevet tildelt penge til noget. Det er jo bare et sted, man bor.


                Seniorbofællesskabet Jonshøj

                Se bidrag fra Seniorbofællesskabet Jonshøj om fundraising og tilskud