Bofællesskaber er i dén grad på dagsordenen
Af forperson for Bofællesskab.dk, Birger Lilja Kristoffersen
Bofællesskab.dk er en ung forening – startet i 2018 – men bofællesskaberne har en lang historie. De første, efter det koncept vi i dag kender, opstod i 70’erne – Skråplanet, Toustrup Mark, Trudeslund, Overdrevet m.fl. og de har været til stor inspiration for de mange, der senere er kommet til. I dag er der registreret over 600 bofællesskaber i Danmark og i disse år oplever vi endnu et boom.
Bofællesskaber taler ind i flere af de dagsordener, der i disse år er betydende / definerende / påtrængende – mange unge søger fællesskaber efter en periode, hvor individualismen buldrede derudaf – børnefamilierne har store udfordringer med at få dagligdagen til at hænge sammen og de ældre oplever eller frygter ensomhed, hjælpeløshed og isolation og ser fællesskaberne som en løsning. Endelig taler bofællesskaberne også ind i klimadagsordenen – CO2 aftrykket er mærkbart lavere, når man deler mere.
I Bofællesskab.dk følger vi tæt med i udviklingen og hjælper til der, hvor der er behov. Et af de initiativer, vi har brugt meget energi på for et par år siden, var at få myndighederne til at spille en mere aktiv rolle i forhold til etablering af flere bofællesskaber. For to år siden blev der så etableret en vejledningsenhed i Boligstyrelsen, som primært har vejledt kommunerne og de større aktører på boligområdet, som f.eks. boligselskaberne. Vi har i 2024 gennem et konkret projekt, ”Samskab”, lavet opsøgende arbejde ift. netop kommunerne og konstateret, at der stadig mangler viden i kommunerne på området, men også - og det er glædeligt - konstateret at der er stor vilje i kommunerne til at gøre mere ved området. Vi har tidligere verificeret relationen til kommunerne, som en af de barrierer, der har været for nyetablering af bofællesskaber.
Der er også sket meget omkring udvikling af nye koncepter for tilblivelsen af bofællesskaber. Hvor bofællesskaber for bare 10 år siden primært blev etableret på baggrund af initiativer fra de kommende beboere, så ser vi i dag at developere og boligselskaber tager initiativet til og styrer/guider dannelsen af bofællesskaberne. Hvor det i bofællesskabernes barndom tog 4-5 år at finde sammen og få programmeret fællesskabet, så kan det nu med professionelle rådgivere gøres på 1-2 år. Denne udvikling har uden tvivl givet flere mulighed for at bo på denne måde og modvirket den selektion, der skete gennem de lange processer.
Det hurtigst voksende segment de seneste år har været seniorbofællesskaberne. Realdania, Vive og andre har lavet undersøgelser blandt ældre om deres interesse i at bo i bofællesskab og resultaterne har været en overvældende interesse – over 60 % af de adspurgte har set seniorbofællesskabet som en attraktiv boform. Samtidigt kan det konstateres, at der langt fra bygges seniorbofællesskaber, der kan matche en sådan efterspørgsel. De seneste tre år er der igangsat mellem 25 og 30 seniorbofællesskaber om året.
Som et par kuriosa kan nævnes, at Bofællesskab.dk her i efteråret medvirkede ved en konference i Reykjavik, hvor de islandske myndigheder ønskede større viden om bofællesskaber og en lokal opstartsgruppe ”hjælp” til at komme videre – der er ikke etableret egentlige bofællesskaber i Island endnu, men også dér er interessen stor. Og på den anden side af dammen, i USA, har arkitekten Charles Durrett stadig godt gang i etableringen af bofællesskaber. Durrett er meget inspireret af den danske model for bofællesskaber og besøgte sidste år igen Danmark og afholdt sammen med Bofællesskab.dk et par offentlige møder.
Bofællesskaberne var i den grad på dagsordenen i 2024 og vil ganske givet også være det i 2025!
Godt nytår til alle i bofællesskaberne – og til dem der er på vej!
Bliv medlem
Ønsker du at melde dig ind i Foreningen Bofællesskab.dk, finder du den medlemstype, der passer til dit behov lige her.