Ny bog fortæller historien om et af Østjyllands første bofællesskaber
- og giver gode råd til nye bofællesskaber
Bofællesskabet Overdrevet i Hinnerup i Østjylland har netop holdt 40-års jubilæum. Egentlig er der tale om et 41-års jubilæum, men coronaen udsatte fejringen.
I anledning af jubilæet har Peder Meyhoff, der selv bor i Overdrevet, skrevet en personlig præget beretning om livet i Overdrevet og af omgivelsernes syn på bofællesskaber. Det er blevet til en bog med titlen “Rundt om Overdrevet – bofællesskab i tiden”.
Bogens udgangspunkt er forfatterens egne erindringer, men også mange andre tidligere og nuværende beboere kommer til orde. Man kan også læse om den modstand, der var i lokalområdet i 1978, hvor bofællesskabets lokalplan var i høring. Det er blandt andet belyst ved hjælp af artikler fra Århus Stiftstidende.
Bofællesskab.dk har talt med Peder Meyhoff om hans bog og om de 41 år i det økologiske bofællesskab.
Hvorfor endnu en bog om et bofællesskab?
"Jeg havde lyst til at beskrive, hvordan det var at bo i Overdrevet. Især i starten. Det var virkelig en anden tid. Overdrevet blev planlagt i 1970’erne, hvor kvindebevægelsen, miljøbevægelsen og kollektivbevægelsen alle sammen var etablerede bevægelser. Det prægede tiden. Det var euforisk at være med til at lave et bofællesskab som Overdrevet, ja, jeg vil næsten betegne det som en slags galskab. De første omkring 15 år var tumultariske. Samfundsøkonomien var dårlig. Jeg gik også selv arbejdsløs i flere perioder. Inflationen var høj, byggerenterne ligeså. Men vi var temmelig vilde! De fester vi holdt og de fælles ferier, som mange af beboerne tog af sted på sammen. Den eufori kan vist kun sammenlignes med forelskelser. Så ja, de første kapitler i bogen handler om den euforiske start. Hvordan vi oplevede livet i fællesskabet. Men senere hen handler bogen om bofællesskaber generelt og i et større perspektiv - også om kommunalpolitik, hvor eksempelvis de populære seniorbofællesskaber kan spare kommunerne penge," fortæller Peder Meyhoff.
Hvad kan vi bruge din bog til?
“I bogen diskuterer jeg blandt andet, hvordan bofællesskaber ser ud om 10, 20 eller 30 år. Men jeg har også afsat et helt kapitel til, hvad andre kan uddrage af Overdrevets erfaringer. Og her mener jeg blandt andet, at det er meget vigtigt, at man hurtigt får lavet en fast gruppe, som kan drøfte de nødvendige kompromiser.”
Overdrevet er bygget på en insisterende, men ikke særligt stor gruppe. Dengang blev målsætningen for bofællesskabet, arbejdsprogram, faciliteterne osv. drøftet til bunds. Og i hele den proces blev der ikke taget nye, potentielle beboere ind. Det endte alligevel i to forskellige bofællesskaber:
“Gruppen splittede op i to – den ene byggede bofællesskabet Sol og Vind tæt på Århus i Beder og den anden byggede så Overdrevet i Hinnerup. Vi havde i øvrigt udmærket kontakt til hinanden især i det første år. Men dengang var alle så individualistiske. Vi var måske ikke altid så gode til kompromiser”, griner Peder.
Peder har boet i Overdrevet i nu 41 år. Og de er stadig en håndfuld beboere, der stammer tilbage fra den euforiske start. Målsætningen for Overdrevet i Hinnerup er revideret siden. “Men ånden er den samme”, slutter Peder.
Bogen er på 162 sider. Den koster 125 kr. (+ evt. porto, inkl. moms), og er udgivet af Forlaget SøftenDal. Bogen er endnu ikke til handel i boghandlerne, men kan købes ved henvendelse til
Bliv medlem
Ønsker du at melde dig ind i Foreningen Bofællesskab.dk, finder du den medlemstype, der passer til dit behov lige her.