Information
-
Type:Bofællesskab
Adresseoplysninger
3670 Veksø
Kontaktoplysninger
-
Kontaktperson:Charlotte
-
Email:
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Links
Del med dine venner på
Beskrivelse af bofællesskabet
Stiesdal er et lille familie-bofællesskab med 4 selvstændige boliger indrettet i stuehuset på en 4-længet landejendom fra 1880. Vi er pt. 8 voksne og 6 børn.
Til bofællesskabet hører 29 hektar landbrugsjord med dyrkningspligt. Vi bruger jorden som økologisk landbrug, som aktuelt hovedsageligt består af afgræsning med kødkvæg. Vi har fælles aktiviteter omkring pasning af ejendommen og landbruget, der ud over spiser vi sammen en gang om ugen.
Historien om bofællesskabet
Historien om bofællesskabet Stiesdal starter i 1986 da en gruppe unge mennesker fra det indre København gerne ville bo på landet i kollektiv. De købte gården af den visionære og lokalhistorisk interesseret ejer Bent Stiesdal , der besluttede at sælge gården til de unge mennesker som havde planer om økologisk drift, frem for at sælge til en af de lokale storbønder. I starten var der en masse beboere på Stiesdal, børn og voksne i en stor familie! Som tiden er gået er kollektivet i tidens ånd blevet til bofællesskab med opdelte boliger, men stadig med vægt på et aktivt fællesskab.
Landbruget på gården er vores fælles virksomhed, som hører ind under Stiesdal I/S. Der er idag godt 29 ha jord der hører til gården, og det er ikke nok til at man kan ernære sig ved det, men vi er selvforsynende med økologisk oksekød, med en del frugt og grønt, og har også en indtægt fra vores årlige kødsalg. Hvad landbruget omfatter defineres af beboerne, inden for de rammer det er muligt. Det fælles arbejde med landbruget bidrager ikke kun til omsætningen, men især til den fælles glæde ved landlivet. Al vedligeholdelse af gården er fælles. Der er månedlige arbejdsdage hvor alle bidrager. Hver Kristi Himmelfart holder vi desuden 3 sammenhængende arbejdsdage. Derudover er der turnus på faste fællesopgaver- pasning af dyrene, pillefyret og græsslåning. Alt dette og anden drift og vedligeholdelse bliver planlagt på månedlige husmøder.
Bofællesskabets visioner og værdier
Bofællesskabets værdier tager afsæt i ønsket om at man her kan bo og leve sammen i et fællesskab med fokus på både et givende samvær, respekt og omsorg såvel som rummelighed og plads til forskellighed og privatliv.
Vi ønsker at realisere ideen om et socialt fællesskab der tager individuelle hensyn ved at forpligte hinanden til at tage demokratiske beslutninger i forbindelse med fællesanliggender, samtidig med at vi er åbne og fleksible i forhold til vores individuelle ønsker idet vi tror på at dette giver et dynamisk bofællesskab i stadig udvikling
Vi ønsker at Stiesdal skal huse individer der har lyst til at engagere sig i hinanden og i stedet der er vores fælles hjem. Derudover skal bofællesskabet kunne byde børnene et liv med mulighed for udfoldelse og en opvækst med andre børn. Her er potentiale for at udvikle de eksisterende fællesarealer til fælles glæde og benyttelse, og egne interesser. Derudover er Stiesdal rammen om et økologisk landbrug som vi dyrker og driver i fællesskab.
Her er der både plads til fælles projekter, og at udleve egne drømme om køkkenhave, dyrehold mm. I landbruget er en righoldig natur, bæredygtighed, økologi, dyrevelfærd og delvis-selvforsyning nøgleord.
Da bofællesskabet jo udgøres af de mennesker der bor her, er dette også et tidspunkt hvor der er god og rig mulighed for at flytte ind og være med til at influere hvad værdigrundlaget for fællesskabet fremover skal bygge på.
Fakta om bofællesskabet
-
Struktur
Antal bo-enheder4BofællesskabAldersblandetAldersgrupper repræsenteret i bofællesskabetMindste boligStørste boligEjerformAndelsforening / lille andelsforeningEtableret år1986 -
Varme
El
El leveres fraVand
Vand leveres fra -
Fælles faciliteter
- Dyrehold
Græsarealer
Rekreative områder
Frugttræer
Bålplads
Køkkenhaver
Landbrug
Legeplads
Private faciliteter
-
-
Fællesspisning
-
Frekvens
-
Pris pr. måltid (voksen)
-
Pris pr. måltid (barn)
-
Økologi
-