fbpx
Skip to main content

Helt nyt boligfællesskab i Århus C

Michael Viskum og Susanne Vinther fortæller, at de i Balancen spiser aftensmad med andre beboere to til tre gange om ugen. Foto: Anne-Marie Rasmussen.

Af Mathilde Lykke Bülow, Indehaver og seniorrådgiver, concise

Virke er en ny generation af boligfællesskaber, som PensionDanmark udvikler for alle over 50 år. Virke-bofællesskaberne er allerede etableret i Ry og Køge, og byggeriet af et nyt fællesskab ved Trælasten i Århus er i gang. Her bliver der bygget 34 veldesignede lejeboliger med et, to eller tre værelser. Der er indflytning i slutningen af 2023.

Flere og flere seniorer flytter i boligfællesskaber. Derfor er PensionDanmark på vej med en række nye boligfællesskaber for alle over 50 år under navnet Virke. Én af dem som allerede er flyttet ind i et Virke-boligfællesskab, er Michael Viskum på 66 år. Han er sammen med hans kone Susanne Vinther på 72 år flyttet ind i boligfællesskabet Balancen i Ry i 2021.

En væsentlig grund til, at vi valgte netop Balancen var, at der er mange beboere, så der er en stor sandsynlighed for, at du møder nogen, du kommer godt ud af det med” fortæller han og fortsætter:

Det var også vigtigt for os, at man har sin egen bolig. Vi deler ikke brusebad med andre, så meget kollektivister er vi heller ikke". 

Michael Viskum og Susanne Vinther fortæller, at de i Balancen spiser aftensmad med andre beboere to til tre gange om ugen, og beboerne skiftes til at købe ind i det lokale supermarked og lave aftensmad.

Plads til fællesskab og privatliv

Virke-fællesskaberne består veldesignede og kompakte byboliger, hvor man deles om et lækkert alrum med fælleskøkken, terrasse, et drivhus med plads til at dyrke grønt og urter og et værksted for håndværk og kreativt arbejde.

I Virke-bofællesskaberne skal der være plads til både fællesskab og privatliv. Ved at inddrage beboerne inden indflytningen skabes der et solidt grundlag for fællesskabet, hvor beboerne er med til at forme rammerne og aktiviteterne for fremtiden.

"Når vi etablerer et nyt Virke-boligfællesskab, er det første hold af beboere med til at sætte retningen og rammerne for fællesskabet. Det sker i en beboerproces, der starter ca. seks måneder før indflytning", fortæller Per Schulze, der er Virke-chef hos PensionDanmark og fortsætter:

Her er man bl.a. med til at lave den endelige indretning af alrummet sammen med indretningsarkitekterne. Man lærer også hinanden at kende og etablerer mindre arbejdsgrupper, hvor man arbejder med det, man særligt interesserer sig for og drøfter forhold omkring kommende beslutningsprocesser".

Skyder milliarder i boligfællesskaber

PensionDanmark vil i de kommende år udrulle Virke til flere byer i hele landet. Over de næste 5 år, vil de investere 1-2 mia. kr. i Virke-konceptet.

De nye Virke-fællesskaber bliver en integreret del af nye byområder som fx Trælasten i Århus og Coop Byen i Albertslund, men der kan også etableres Virke-fællesskaber i mindre byer, som har dette boligbehov.

Tal fra Realdania viser, at der er et stort behov for den her type boliger, og det stemmer overens med vores opfattelse. Vi oplever en stor interesse, hver gang vi bygger nye Virke-fællesskaber, og vi har en høj grad af fastholdelse af nuværende lejere”, siger Virke-chef Per Schulze.

Informationsmøde 7. november

Der er informationsmøde om det nye boligfællesskab på Trælasten i Århus tirsdag 7. november kl. 16-18. Her bliver der mulighed for at se alrummet og en prøvebolig. Der er også mulighed for at reservere en bolig.

Du kan tilmelde dig mødet ved at skrive til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.. Læs mere på virke.dk/infomoede